In een ingrijpende wijziging van het Amerikaanse beleid ten aanzien van het conflict in Oekraïne, heeft president Joe Biden Oekraïne de toestemming verleend om Amerikaanse langeafstandsraketten te gebruiken tegen militaire doelen binnen Rusland. Deze beslissing, bekendgemaakt op 17 november 2024, volgt op het recente optreden van Noord-Koreaanse troepen ter ondersteuning van de Russische strijdkrachten en markeert een cruciaal keerpunt in de Amerikaanse strategie.
Autorisatie voor het gebruik van langeafstandsraketten
De goedkeuring van het ATACMS-systeem
De Biden-administratie heeft Oekraïne groen licht gegeven voor het gebruik van het Army Tactical Missile System (ATACMS) om diepere aanvallen binnen Russisch grondgebied uit te voeren. Deze raketten hebben een bereik tot 306 kilometer (190 mijl).
Context en Motivaties
Reactie op Noord-Koreaanse troepen
Deze beslissing werd genomen in reactie op de inzet van ongeveer 10.000 Noord-Koreaanse soldaten ter ondersteuning van de Russische invasie in Oekraïne. Dit zorgde voor bezorgdheid in Washington en Kiev, en werd als een cruciale factor gezien voor het nemen van deze stap.

Reacties en Waarschuwingen
De Russische reactie
Rusland heeft gewaarschuwd dat een dergelijke autorisatie zou leiden tot een escalatie van het conflict, en suggereerde dat de NAVO dan “in oorlog” zou zijn met Rusland. President Vladimir Poetin heeft soortgelijke waarschuwingen eerder geuit toen de Oekraïense bondgenoten hun militaire hulp intensifieerden.
Impact op de Oorlog en Onderhandelingen
Versterking van Oekraïne’s onderhandelingspositie
Deze autorisatie kan de onderhandelingspositie van Oekraïne versterken te midden van Russische vooruitgang en de Oekraïense troepen in de westelijke regio van Rusland helpen. Er is echter ook risico op een verdere escalatie van het conflict als gevolg van mogelijke Russische reacties.
Presidentiële Overgang en Onzekere Toekomst
Impact van de aanstaande verkiezingen
De beslissing komt slechts twee maanden voor de inauguratie van de gekozen president Donald Trump, die kritiek heeft geuit op de omvang van de Amerikaanse financiële en militaire steun aan Oekraïne. Het is onduidelijk of Trump deze beslissing zal terugdraaien zodra hij aan de macht komt, hoewel hij heeft beloofd de oorlog snel te beëindigen zonder concrete details te geven.